петък, 27 март 2009 г.

Къде е убит Ботев?

Знаех си аз, че народът затъпява прогресивно, но не очаквах положението да е чак толкова зле. Преди време се възмущавах, че знаем само кога са ни убити 'националните герои', но не и кога са се родили. Оказа се, че има и по-тежки неща за преглъщане.

Причината за искреното ми изумление се крие в нещо доста прозаично. Снощи гледах Славиту и новото състезание, което е спретнал (сега не ми се иска да говоря дали е коректно да копира чужди формати и дали си е платил правата... надявам се, че да...). Той, като продуцент, най-вероятно си има причини, поради които е избрал точно тези двойки да участват. Признавам, че някои от попаденията са доста добри. Дори успях да си намеря любимци сред тях. Въпросът обаче е друг. Въпросът е, че голяма част от тях не се отличават с особено видим умствен багаж (за разлика от този в куфарите).

Първата им задача бе да отидат на мястото, където е убит Ботев. Не се считам за най-интелигентния човек на този свят, но в главата веднага ми се пръкна като идея връх Вола. И Враца.

В началото, когато започнаха да се споменават имена като вр. Ком, вр. Ботев, Шипка (?) и Пазарджик (???), се смях с глас. Искрено. За малко да започна и да се въргалям по пода. Когато обаче едно крехко (русо) девойче на 19 години, прясно завършило, роди гениалната мисъл, че той май Ботев изобщо не е бил убит, почнах леко да се стряскам.

Правилно, мацко, Ботев не е убит! Не случайно е казал: Жив е той, жив е! Там на Балкана... Жив е, ами! Онзи ден пих кафе с него. Добре е. Малко му е скучно и се чуди какво да прави, ама не се оплаква особено много.

Как да е. Оправиха се новоизлюпените звезди. Питаха разни обикновени хорица, които веднага ги ориентираха към коя част на България да се отправят. Възрастни хора, отрудени, най-вероятно без вишу образование, които в друг случай просто биха подминали.

По-късно научих други интересни факти от историята ни. Като например, че Софроний Врачански е написал Рибния буквар и История славянобългарска.

Ъъъъ... добре де! Явно имам доста пропуски и трябва да ги запълня незабавно.

Никой не е длъжен да знае всичко. Най-малкото не е възможно. Но има някои неща, които се предполага, че се знаят. Дали от обща култура, дали от набиване в главите от ученическите години, дали от въздуха... Като например къде е убит Ботев. И дали изобщо е убит. И кой е написал История славянобългарска. И къде се намира Враца. Да не забравя за разликата между Ботев и Дебелянов и Паисий и Софроний. Когато тези основни неща липсват от файловете, дето си държиш в главата, тогава положението става малко страшно.

Обещавам, че това предаване ще го следя. И то с интерес. Ще се образовам от участниците и ще трупам познание след познание. Току виж и от мен излезе нещо.

4 коментара:

  1. Заеби..."Житие и страдание грешнаго..." Туй е Паисий вика една...точно тая с рибния буквар май беше.
    И Франсето излезе най-съобразително...На паметника имаше стих от Ботев, ама само той се сети да го покаже на жена си :О

    ОтговорИзтриване
  2. То така както е тръгнало може да се окаже, че Паисий и Софроний всъщност са едно и също лице и освен това са написали и Азбучната молитва, и Под игото и може би дор Властелинът на пръстените. И са от рода Маклауд!

    Така ги виждам аз нещата...
    :)

    ОтговорИзтриване
  3. кхахаххаха от рода Маклауд... родственици с Лили Иванова

    ОтговорИзтриване
  4. Местноста Камарите във Врачанския Балкан .Мястото е посочено от Никола Обретенов .
    Петима са Очевидците на Смърта на Великия Българин - те крият истината 70 години .
    Как точно е извършено Убийството му е загатка ...всеки един от тях е дал различни версии .
    Истината е ...убийство .
    Ботев е убит след ,като битката е свършила и аскера се е оттеглил в Лагера .Вече - никой не е стрелял ... нито нашите - нито ... Турчолята .
    Няма награден Турчин за убийството му .

    ОтговорИзтриване