петък, 11 април 2008 г.

Супер Паничище

На фона на разиграващия се скандал с Румен Петков и поредния вот на недоверие към Кабинета, ще си позволя да пиша за нещо различно.

Попаднах на тази статия. Прочетох я. След това я прочетох още веднъж, този път по-внимателно. Петъчното ми настроение малко се поизпари. Влезнах тук и се зачетох за пореден път в казуса Рила.

Отклонение: Обърнете внимание, че на страницата на проекта пише: "Етап на строителство: Идеен проект". Край на отклонението.

Не съм юрист, но дори и аз мога да видя, че се потъпкват не един или два закона. Пренебрегнати са дори собствениците на земи. Общината раздава земи и гори с лека ръка. Какво тук значат няколко си декара? Важното е накрая в Рила да има поредния курорт, който ще претендира за лукс и ще предлага панорамни гледки от брега на езерото. Няма значение, че от планината ще са останали само бегли спомени от природата, която сега спира дъха със своето великолепие и величие.

В Рила се строи. При това усилено. Положени са основите на лифта за бъдещия ски курорт. Изсичат се дървета. Копае се. Унищожава се нещо, с което се предполага, че трябва да се гордеем.

Затворете за момент очи и се опитайте да си представите Рила след 5 години. Бетон. Писти, които няма да са особено посещавани, поради простата причина, че там не е съвсем подходящо място за ски курорт. Пътеките ще са заменени от прекрасни асфалтирани пътища. На мястото на туристическите хижи ще има безлични, макар и луксозни, хотели с не-знам-колко-звезди. Ще има всички възможни удобства, но няма да има природа. Няма да има място и за хората, които обичат планината не заради удобните пътища и лукса, който ще ги чака след половинчасово пътуване в комфорта на някое МПС, а заради самата планина.

Не знам. Днес отново ще има протест за Рила. Този път ще е мълчаливо бдение. Поредната акция на група ентусиасти, на които им пука.

Но, всъщност, защо изобщо ви занимавам с разни глупости? Нали не ви касае пряко? Природозащитниците да ходят да си протестират. След като ги влече...

Няма коментари:

Публикуване на коментар