петък, 1 август 2008 г.

Белоградчишките скали

Денят след концерта на Metallica бе интересен. Не знам защо, въпреки че си легнах някъде към 2 сутринта, реших, че първото отваране на очите ми трябва да се случи към 6.30. Будала. До девет вече не ме свърташе на едно място. Станах, приготвих се и се изнесох от нас. Имахме план да се разходим до Белоградчишките скали. Който, за моя най-оромна радост, успяхме да осъществим.

Тази част на България ми е много слабо позната. Да не кажа, че почти не съм ходила в тази посока. Но, както е казал поетът - за всяко нещо си има първи път. Открих няколко неща. Първото: След Петрохан пътят става много добър. За разлика от този преди това. Второто: Край пътя продават овче мляко, което на повечето табели беше обявено като овчо млеко. Трето: Край Монтана имат красив язовир. А в капанчетата до него правят вкусни супички.



Ако преди няколко уикенда останах искрено възхитена от изобилито на пеперуди, то спокойно мога да кажа, че събота бе денят на облаците. Много и красиви.





Както си се наслаждавах на облачетата и изведнъж се оказа, че сме стигнали до Белоградчик. Е, не беше чак толкова бързо, но не самото пътуване искам да ви разкажа. Целта е да покажа крепостта. Калето. До нея се стига по тези стълбички:



Първи поглед към самата крепост.



И втори.



Входът е 3лв. Не са много, особено за всичко, което ви очаква вътре.



Не ми хареса само мястота на касата - възможно най-отдалечена от портата на крепостта. Купуваш си билетче и се отправяш към входа. Където никой не те проверява. И благодарение на тази невероятна организация, повече от половината посетители просто не си плащат входа. Както и да е. Продължавам нататък.

Почувствах се като в средновековна приказка. Всеки момент очаквах от някой ъгъл да изскочи я някой воин, я някоя заблудена принцеса.





Из вътрешната част на крепостта са поставени обяснителни табели с легендите, свързани с каменните фигури.







А самите каменни фигури...















Освен скалите, видях още:









Няма коментари:

Публикуване на коментар